parcham سرمایه‌گذاری برای تولید
  • 1404/04/04 - 12:44
  • - تعداد بازدید: 15
  • - زمان مطالعه : 3 دقیقه
  • /Zfok

نان کامل، نان سلامتی؛ آغاز فرهنگ‌سازی برای تغییر سفره‌های خراسان شمالی

نان کامل به‌عنوان گزینه‌ای سالم و مغذی، حالا به اولویت دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی برای فرهنگ‌سازی مصرف عمومی تبدیل شده؛ نانی که نه‌تنها مزایای بی‌شماری برای سلامت دارد، بلکه با زیرساخت‌های ایجادشده در استان، دیگر کالایی کمیاب نیست.

 

به گزارش روابط عمومی معاونت غذا و دارو ، نان کامل که از آرد سبوس‌دار و گندم باکیفیت تهیه می‌شود، در استان خراسان شمالی وارد مسیر اجرایی شده و هم‌اکنون در چند نانوایی بجنورد به دست مردم می‌رسد. اسماعیل رحمتی، کارشناس نظارت بر مواد غذایی و آشامیدنی دانشگاه علوم پزشکی استان، با اشاره به جزئیات این طرح گفت: «برای تولید آرد کامل باید از گندم درجه یک یا دو استفاده شود که پروتئین کافی برای تشکیل شبکه گلوتن دارد و باعث بهبود کیفیت نان در فرآیند تخمیر می‌شود.»

او افزود: «اکنون یک کارخانه در شهرک صنعتی بجنورد مجوز تولید آرد کامل را دریافت کرده و ظرفیت تولید آن برای تأمین نیاز استان کافی است. در شیروان نیز کارخانه مجوزدار وجود دارد، اما به‌دلیل نبود تقاضا، تولید ندارد.»

نان کامل به سفره مردم نزدیک شده است

رحمتی با اشاره به مصوبات کارگروه آرد و نان استان اظهار کرد: «در سال گذشته هفت مصوبه برای توسعه نان کامل به تصویب رسید. تاکنون ۳۰ نانوایی برای پخت این نوع نان معرفی شده‌اند که ۱۵ مورد در بجنورد واجد شرایط شناخته شدند. در حال حاضر، سه نانوایی در مرکز استان نان کامل پخت می‌کنند که شامل نانوایی بیمارستان امام حسن (ع) از ساعت ۴:۳۰ تا ۷:۳۰ صبح با تعرفه نیمه‌یارانه‌ای، نانوایی گریوانی واقع در چهارراه بهارستان از ساعت ۹ صبح تا 9شب (آزادپز) و نانوایی گریوانی واقع در فردوسی جنوبی در شیفت عصر (آزادپز) می‌شود.

وی ادامه داد: «پخت نان کامل فرآیندی تخصصی و زمان‌بر است و به حدود دو ساعت تخمیر نیاز دارد. ما برای نانوایانی که دارای صلاحیت بودند، آموزش‌های نظری و عملی در زمینه پخت این نان برگزار کرده‌ایم.»

سلامت در گرو تغذیه درست

طاهره عربی، مدیر اداره نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نیز با بیان اثرات چشمگیر نان کامل بر سلامت عمومی گفت: «نان کامل سرشار از فیبر است و تنها با مصرف چند روزه، عملکرد دستگاه گوارش تنظیم می‌شود و این به بهبود کارکرد سایر ارگان‌ها مثل قلب، کلیه و کاهش فشارخون نیز منجر می‌شود.»

او ادامه داد: «برخلاف نان سفید که اندیس گلایسمیک بالایی دارد و سبب افزایش سریع قند خون می‌شود، نان کامل به‌دلیل وجود فیبر، جذب قند را کاهش می‌دهد و برای همه سنین مناسب‌تر است.»

چالش‌ها و نیازها؛ از قیمت‌گذاری تا آموزش

درحالی‌که نان کامل به‌لحاظ علمی و بهداشتی مورد تأیید است، هنوز برخی چالش‌های اجرایی پابرجاست. رحمتی در این‌باره توضیح داد: «اگرچه آرد مخصوص نان کامل قیمت‌گذاری شده، اما خود نان هنوز تعیین قیمت رسمی ندارد. این موضوع باعث شده نانوایان دولتی علی‌رغم تمایل به پخت، به دلیل نبود قیمت در سامانه نانینو، فعلاً اقدام نکنند.»

از سوی دیگر، نانوایی‌ها باید صرفاً یکی از انواع نان (معمولی یا کامل) را تولید کنند که با توجه به زمان‌بر بودن نان کامل، ممکن است بر سهمیه آرد آن‌ها اثر بگذارد.

نان کامل، فرهنگ کامل

کارشناسان دانشگاه علوم پزشکی بر این باورند که تغییر الگوی مصرف نان در جامعه، تنها با همکاری میان‌بخشی و همراهی نهادهایی چون شهرداری‌ها، آموزش‌وپرورش، اتحادیه نانوایان و رسانه‌ها میسر است. طاهره عربی در پایان تأکید کرد: «نان، قوت غالب ایرانیان است و با فرهنگ‌سازی درست، می‌توان نان کامل را به یک انتخاب عمومی تبدیل کرد. کافی‌ست مردم فقط چند روز نان کامل مصرف کنند تا تفاوت آن را در کیفیت گوارش و سلامت بدن احساس کنند.»

  • گروه خبری : اخبار ویژه,اخبار بیشتر
  • کد خبر : 55533
کلمات کلیدی

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

تنظیمات قالب
عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید